Банани: за і проти

Яких тільки заморських фруктів не побачиш нині на полицях супермаркетів. І одним із найулюбленіших є банани. Ці ласощі полюбляють і дорослі, і малі.

Однак, виявляється, що банани мають не тільки корисні, а й шкідливі для організму людини властивості.

Яка користь від бананів.

Про корисні властивості фруктів знають всі, і банани у цьому плані не поступаються іншим ласощам. Перш за все, ці фрукти багаті на такі вітаміни: С, Е,В, В1, В2, В6, А, РР. Завдяки цьому в організмі людини сповільнюються процеси старіння, зміцнюються судини, шкіра стає еластичною та гладкою.

Вітамін В6 сприяє виробленню серотоніну, відомого як «гормон щастя». А при його дефіциті у людини виникають депресивні стани.

У бананах містяться також і мікроелементи: калій, магній, селен, цинк, залізо, фтор. Калій регулює водно-сольовий обмін в організмі. Якщо людина страждає від набряків, то цей фрукт допоможе їх зменшити. Нестача калію може спричинити аритмію чи інші серцеві хвороби, а ще варикозне розширення вен.

Магній бере участь в роботі основних систем організму: серцево-судинної, травної, ендокринної. Він також відповідає за роботу і тонус м`язів, має протисудомну  дію. Вважається, що в одному банані міститься добова потреба організму в калії та магнії, що є хорошою профілактикою інфаркту.

Клітковина – це речовина, яка володіє багатьма корисними властивостями. До прикладу, вона виводить холестерин з нашого організму. А банани багаті на клітковину. Пектин і клітковина, що містяться у їх м`якоті, покращують процес травлення, волокна володіють обволікальною дією. Тому лікарі-дієтологи радять вживати банани при порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту.

У зв’язку з тим, що банани чудове джерело енергії та швидко засвоюються організмом, їх рекомендують хворим у післяопераційний період, при променевій та хіміотерапії, а також спортсменам перед змаганнями.

 

Чим шкідливі банани.

У цих плодах міститься багато глюкози, сахарози й фруктози, що негативно впливає на вміст цукру в крові. А у спекотний період, коли густина крові й так підвищена, це може викликати загустіння крові й появу судом.

         Небажано вживати банани людям із такими захворюваннями:

  • цукровим діабетом (тому що в плодах високий вміст цукру);
  • ішемічною хворобою серця, варикозом, тромбофлебітом (властивість калію виводити рідину з організму сприяє загустінню крові, а це в свою чергу може призвести до закупорки судин і утворення тромбу), після інфаркту чи інсульту.
  • ожирінням (через високу калорійність);
  • метеоризмом (бо високий вміст крохмалю, особливо, в недозрілих плодах, посилює газоутворення);
  • диспепсію – функціональним розладом травлення, при якому порушуються процеси ферментативної обробки білкової або вуглеводної їжі.

Загальновідомо, що всі фрукти (в тому числі й банани) мають корисні властивості, але не слід вживати їх у необмеженій кількості.

Отакий цей корисний і водночас шкідливий заморський фрукт.

Pin It

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *